Dijous, 16 de Maig de 2024
L'Espluga de Francolí
L'ESPLUGA FM RÀDIO
Emissora Municipal 107.4 FM
 
 

SERVEIS
ENVIAR UN MISSATGE
CERCADOR
 

 


  REPORTATGES ON LINE
:: LA PRODUCCIÓ INFORMATIVA A L'ESPLUGA
:: URBANISME A L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ - EL POUM
:: EL TURISME A L'ESPLUGA, LA BASE D'UN FUTUR
:: RESUM DE L'ANY 2006
:: L'ÈXODE RURAL I LA FILOXERA: DE L'ESPLUGA A TARRAGONA (1905)
:: RELACIONS HUMANES ENTRE VALLCLARA I LES GARRIGUES (SEGLES XIX-XX)
:: RESUM DE L'ANY 2007
:: RECTOROLOGI DE PRENAFETA (MONTBLANC)
:: LA LLEI DE BARRIS
:: FESTES DEL SAGRAT COR DE SOLIVELLA - 9 DE SETEMBRE DE 2008
:: FIRA DEL CAÇADOR DE SARRAL 2008
:: CLIKÀNIA 2008 A MONTBLANC
:: INAUGURACIÓ DE LA RESTAURACIÓ DE L'ESGLÉSIA VELLA - 25.10.08
:: MERCAT DE LA CASTANYA DE VILANOVA DE PRADES - 26.10.08
:: TEMPESTA A LA CONCA - 02.11.08
:: JORNADA DE PORTES OBERTES AL NOU IES JOAN AMIGÓ DE L'ESPLUGA - 16.11.08
:: 'FEM CONSERVA' DE L'ECMAA D'AUVËNGUEN - 23.11.08
:: ENCESA DE LLUMS DE NADAL 2008
:: FESTA COMARCAL DE L'OLI A L'ESPLUGA - 08.12.08
:: NEVADA 14 i 15 DE DESEMBRE DE 2008
:: NEVADA A LA CONCA 26 i 27 DE DESEMBRE DE 2008
:: RESUM DE L'ANY 2008
:: VISITA DEL PATGE CARTER REIAL - 02.01.2009
:: VISITA DELS REIS MAGS A L'ESPLUGA - 05.01.09
:: NEVADA A LA CONCA - 09.01.2009
:: TEMPORAL DE VENT 24.01.09
:: CONCERT DE PRESENTACIÓ DE L'ORQUESTRA 'TLP' A L'ESPLUGA - 25.01.09
:: DERBI D'HOQUEI COMARCAL - CASAL DE L'ESPLUGA-MONTBLANC
:: JOAQUIM NADAL I DAVID ROVIRA SIGNEN EL CONVENI PER LA LLEI DE BARRIS
:: SETMANA SANTA A L'ESPLUGA 2009
:: ASCENS DE L'HOQUEI DEL CASAL DE L'ESPLUGA A 1a. CATALANA
:: V FIRA DEL LLIBRE VELL - 19.04.09
:: CARAMELLES A L'ESPLUGA - 19.04.09
:: SANT JORDI 2009
:: CERTAMEN LITERARI DEL CASAL DE L'ESPLUGA 2009
:: PEDREGADA 25.06.09
:: FESTA MAJOR 2009
:: EL NOU MUSEU DE LA VIDA RURAL
:: Museu de l'Aiguardent 'Fassina Balanyà' de l'Espluga de Francolí
:: FESTA COMARCAL DE L'OLI 2009
:: PESSEBRE VIVENT DE L'ESPLUGA - 24-25 de desembre de 2009
:: NEVADA 7.1.10
:: FIRA DE SANT VICENÇ 2010
:: CONSULTA POPULAR SOBRE LA INDEPENDÈNCIA - 28.02.10
:: OBRES A L'ESPLUGA - MARÇ 2010
:: NEVADA A LA CONCA 08.03.10
:: BATEIG DELS ARMATS DE L'ESPLUGA - 14.03.10
:: TRIAL DE NENS AL MOTOPARC FRANCOLÍ - 14.03.10
:: IV TROBADA DE PUNTAIRES A L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
:: VI FIRA DEL LLIBRE VELL + VIDEOJOCS
:: CARAMELLES 2010
:: SANT JORDI 2010
:: Inauguració Passeig Canyelles 14.05.10
:: El Barça guanya la Lliga
:: Dia Europeu dels Parcs Naturals 23.05.2010
:: Cloenda actes del centenari Col·legi Mare de Déu. 23.05.10
:: SIGNATURA CONVENI CICLE FORMATIU IES JOAN AMIGÓ
:: IV Trobada de puntaires. 30.05.10
:: VII Carquitast. 30.05.10
:: XXXII Premis Baldiri Reixac. 30.05.10
:: DIGITALITZACIÓ IES JOAN AMIGÓ
:: CONCERT EMME - 18.06.10
:: INAUGURACIÓ HOSTATGERIA DE POBLET - 19.06.10
:: DIA INTERNACIONAL DE LA MÚSICA - 21.06.10
:: RESTAURACIÓ ABSIS DE L'ESGLÉSIA VELLA - 23.06.10
:: ZONA BLAVA A L'ESPLUGA
:: SPLUNKEN'S NIGHT A LA PISCINA
:: FESTA MAJOR
:: FESTA DE LA VEREMA 2010
:: OBRES AL CASAL DE L'ESPLUGA - OCTUBRE 2010
:: CAP D'ANY 2011
:: Parc del Neolític
:: CASAL D'ENTITATS 23.01.11
:: TALLS DE VEU
:: Inauguració Freginal 19.03.11
:: Caramelles 24.04.11

  LA LLEI DE BARRIS
La Llei de Barris, un projecte per al desenvolupament del nucli històric
El passat 8 de juliol de 2008 el conseller de Política Territorial i Obres Públiques Joaquim Nadal, va donar a conèixer de la resolució dels ajuts previstos a la 5a convocatòria de la Llei de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial. En total s'han atorgat 99 milions d'euros en ajuts per a 22 projectes de 21 municipis catalans.
Joaquim Nadal ha adjudicat els ajuts de la cinquena convocatòria de la Llei de millora de barris,a àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, que es va obrir el mes de febrer passat. Aquests ajuts de la Generalitat es destinen a cofinançar fins a un 50% els projectes de rehabilitació i millora de barris de municipis d'arreu de Catalunya.

La Llei té com a objectiu promoure la rehabilitació global de barris per evitar-ne la degradació i millorar les condicions dels ciutadans residents en aquestes àrees, i afavorir, d'aquesta manera, la cohesió social.
Els criteris que s'han tingut en compte per a l’adjudicació han estat els dèficits en equipaments dels barris, la regressió urbanística, la degradació progressiva de l'edificació, si presenten problemes demogràfics com la pèrdua o l'envelliment de la població, o bé un creixement massa accelerat perquè pugui ser assumit des del punt de vista urbanístic o de serveis. Igualment, s'analitza la presència característica de problemes econòmics, socials o ambientals greus.
El municipi de l’Espluga de Francolí ha estat l'única població de la demarcació de Tarragona que ha aconseguit un ajut per a rehabilitar el seu nucli històric, per valor d’1.960.000 euros, tot i ser el primer cop que es presentava a la convocatòria de la Llei de barris. Aquest ajut servirà per tirar endavant el projecte presentat per l’Ajuntament de la Vila, que està valorat en 3.910.000 euros.
El projecte busca mantenir l'estructura del nucli antic 'tal com és', i actuar en la rehabilitació de cases i en la millora de serveis.
També es preveu una política activa d'integració amb programes socials, sobretot adreçats a la gent gran.

El delegat del Govern a Tarragona, Xavier Sabaté, celebra que l'Espluga s'aculli a la Llei de barris, i destaca la importància de l'actuació perquè 'en un moment de recessió econòmica ajudarà a dinamitzar l'economia de l'Espluga de Francolí i la Conca de Barberà'. Es pot assegurar també, que el projecte enfortirà la cohesió social i millorarà la qualitat de vida dels ciutadans que hi resideixen'.

Declaracions de Xavier Sabaté, Delegat del Govern a Tarragona
 
LA SITUACIÓ ACTUAL DEL NUCLI HISTÒRIC

El barri susceptible d’aquest projecte d’intervenció integral és el Nucli Històric. Es tracta, doncs, del conjunt que constitueix l’origen de l’Espluga de Francolí, sorgida al voltant d’un castell que Ponç de Cervera va bastir damunt un turó al segle XI per ordre del Compte de Barcelona Ramon Berenguer IV. Més endavant el castell va passar a dependre de Poblet i dels templers. A mitjan segle XIII; la part baixa del poble estava sota la jurisdicció dels hospitalers, que hi van establir la comanda de l’Espluga de Francolí i que van adquirir tota la senyoria el 1312, any de l’extinció de l’orde del Temple. L’edifici es va mantenir fins a finals del segle XIX. Els mateixos espluguins el van destruir durant les guerres del moment, i el van acabar d’enderrocar quan, en construir la nova església, van veure la possibilitat d’aprofitar-ne les pedres.
Dins el barri del Nucli Històric es troben importants elements del patrimoni històric de la vila, tant d’interès artístic, com geològic i natural, amb diferents nivells de recuperabilitat i susceptibles en diferent mesura d’intervenció, com poden ser:


- el Castell, el recinte emmurallat i la torre sud

- el conjunt de l’antic Call Jueu al carrer dels Penitents i al Capuig, on l’ajuntament ja ha adquirit algunes cases i a on hi figura inventariada la del número 14 del carrer del Capuig.

- El conjunt de Font Major.

- La Casa de la Vila i la plaça de l’Església.

- La zona verda de El Freginal.

També el Nucli Històric compta amb elements del Patrimoni Arquitectònic, inventariats pel departament de Cultura de la Generalitat:

- Església Vella de Sant Miquel, del segle XIII, va ser cremada durant la Tercera Guerra Carlista. És d’un estil de transició entre el romànic i el gòtic. Les tombes dels reis catalans profanades a Poblet en 1873 van ser amagades sota les seves escales.

- Hospital de l’orde de Sant Joan, fundat pels cavallers Hospitalaris, alberga la biblioteca. L’edifici actual és d’estil gòtic, i hi ha previst un projecte per a traslladar la biblioteca a la Capella del Santíssim de l’Església Nova. Amb l’església Vella i el Castell, constitueix un conjunt històric dels Templers a impulsar properament en forma de ruta cultural i turística.

- Museu de la Vida Rural, al carrer d’en Canós, propietat de la Fundació Lluís Carulla i Canals, amb un projecte d’ampliació que, juntament amb la museïtzació de l’antiga fàbrica d’alcohol de la Fassina, constituiran un poderós pol d’atracció turística.

El conjunt històric és el conformat per l’antic Call Jueu, els carrers al voltant del Castell i el conjunt de l’Església Vella i l’Hospital, i la seva àrea d’influència. Ve conformat pels
següents carrers i places:
Abadia, Ametllers, Arc, Aurora, Bellavista, Calvari, Canós, Capuig, Castell, Font, Font Major, Jaume I, Major, Mestre Roig, Mig, Mossèn Ramon Muntanyola, Muralla, Nou, Parres, Penitents, Ponç Hug de Cervera, Portal, Sant Bernat, Sant Miquel, Sant Vicenç de Paül, Santíssima Trinitat, Sor Mercè Ferrer, Templaris, Torres Jordi, Vent, Ctra. de Montblanc, Pg. Canyelles, Pl. Canós, Pl. de l'Església, Pl. del Novè Centenari, Pl.de la Vila, Trva. del Carrer Nou i Trva. de Poblet.
Aquesta àrea consta de 627 edificis, destinats principalment a vivenda.

Les característiques d’aquest Nucli Històric són carrers estrets amb recorreguts irregulars, on conviuen una gran diversitat d’amplàries amb cotes de nivells també dispersos. A l’estructura antiga s’hi ha anat sobreposant, per exemple, serveis com ara l’aigua, llum o clavegueram sense seguir cap criteri director, i així ens hi podem trobar recorreguts de xarxa elèctrica per la part alta de les edificacions, instal·lacions vistes de telefonia, baixants d’aigües pluvials en estat i materials molt precaris que s’entrecreuen amb el cablejat elèctic o telefònic, i la convivència d’immobles de molta antiguitat amb d’altres de més curta vida.

A tot això cal sumar-hi el grau d’abandonament que hi ha en aquest conjunt urbà, amb un gran nombre d’habitatges buits. L’ajuntament hi té censats un total de 113, la gran majoria dels quals es troba justament en aquesta zona, que té gairebé dos punts percentuals més d’habitatges en mal estat i ruïna que la mitjana de Catalunya, i també valors semblants en el nombre d’edificis sense aigua corrent i evacuació d’aigües residuals.

Les edificacions del barri conserven en la seva majoria l’estructura característica original: planta baixa més una o dos plantes, coberta amb teulada de ceràmica i absència de cossos sortints. Les condicions d’accessibilitat, tanmateix, presenten carències importants. En el cas dels edificis de més de quatre plantes, no n’hi ha cap que estigui dotat d’ascensors.

La població d’aquest barri es caracteritza pel fet de que un 25’39% sigui població immigrada ja que la problemàtica urbanística del barri fa que els preus de la vivenda siguin més barats. Una tercera part de la població del barri és formada per persones més grans de 65 anys, les quals són les principals destinatàries de pensions i ajuts. El nucli presenta també greus problemes i dèficits associats a les tipologies clàssiques de sectors socials en risc d’exclusió.

L’Espluga de Francolí compta amb un bon teixit associatiu. L’ajuntament té censades un total de trenta-quatre associacions, de les quals vuit tenen la seva seu social en la zona delimitada. Aquestes corresponen a una diversitat de tipologies, predominant les entitats de caràcter cultural, seguides de les socials i esportives. Ara bé, tot i que només vuit tinguin la seva seu social a la zona totes elles se’n senten plenament vinculades, ja sigui perquè hi desenvolupen part de la seva activitat (cercaviles, mercats a l’aire lliure, esports, activitats amb gent gran, etc),o bé perquè el Nucli Històric, avui abandonat, no deixa de ser una part constitutiva de la identitat del poble. L’àrea compta amb alguns equipaments, com l’Oficina de Turisme, la Llar de Jubilats, el Museu de la Vida Rural (de titularitat privada) o la biblioteca, proveïda aquesta última d’una sala polivalent. La majoria de les entitats del barri tenen la seu social a l’ajuntament, la qual cosa posa de manifest la mancança d’equipaments públics que dinamitzin i dotin de centralitat el Nucli Històric. De fet, el major focus d’activitat, el Casal de l’Espluga, és a fora de l’àmbit, a la plaça de Montserrat Canals, 1. Quant a la biblioteca i sala polivalent, ubicada al carrer de Torres Jordi, 16 –potser l’espai que més clarament pot allotjar l’activitat d’aquestes associacions– ha resultat insuficient i s’estudia el seu trasllat a la Capella del Santíssim, fora del barri.

Al Nucli Històric no s’observen problemàtiques relacionades amb males olors i contaminació o falta de neteja. A excepció de molèsties puntuals, la qualitat acústica és bona, però  la majoria de les zones verdes executades dins l’àrea han estat objecte d’actuacions consistents en arranjar la zona com a plaça “dura”. Un exemple d’això és la plaça de l’Església. També s’hi fa palesa la manca de zones d’esbarjo infantils.

 
EL PROJECTE I ELS OBJECTIUS DE LA LLEI DE BARRIS

El projecte de la Llei de barris pretén una nombrosa ampliació de les zones verdes. Gran part d’aquesta superfície pertany a l’extensió coneguda com el Freginal, una zona verda on no s’hi ha fet cap mena d’intervenció, situada a la part més degradada del Nucli Històric –entre l’avinguda de Catalunya i el carrer Bellavista–, l’arranjament de la qual suposarà no només la dotació d’un espai públic d’esbarjo per als veïns, sinó la recuperació per a tot el poble dels passeigs per la part alta del barri, ara molt poc freqüentada.

En l’enllumenat públic s’està duent a terme una política de substitució progressiva de les làmpades i s’ha aprovat també un Pla Director de l’Aigua per tal d’estalviar-ne el consum i millorar-ne el subministrament.

El planejament preveu la recuperació de la torre sud del Castell com a equipament turístic, i l’Ajuntament en els darrers anys ha adquirit vivendes en mal estat en la part alta del barri. En concret, cinc al carrer dels Penitents, una altra al carrer del Capuig i tres més als carrers de la Font, Ametllers i Montblanc, totes elles en previsió de constituir equipaments per a la promoció del turisme.

Cal fer també referència a que el nou planejament urbà en procés d’aprovació dota de nous equipaments al barri. En concret, inclou canvi de qualificació urbanística que requereix la construcció del pàrquing de la plaça del Novè Centenari, i també la de la casa annexa a l’ajuntament, que acollirà en el futur l’ampliació de la Casa de la Vila.

El projecte de recuperació del Nucli Històric centra les seves prioritats en 4 grans objectius:
 

1. Pal·liar la regressió urbanística que ha vingut patint la zona per l’abandó dels darrers anys, dotant així de major qualitat de vida a una població en risc d’exclusió per l’envelliment i per les problemàtiques pròpies dels immigrants relatives a integració i cohesió social.
Les línies a seguir per a complir aquest objectiu són:
 

Millora de l’espai públic i dotació d’espais verds:
- Pavimentació i millora dels serveis als carrers del Nucli Històric,
- Urbanització i arranjament de El Freginal com a zona verda,
- Aparcament públic al Nucli Històric,
- Adequació del mobiliari urbà al col·lectiu de persones grans,
 

Rehabilitació i equipament dels elements col·lectius dels edificis:
- Reparació de façanes d’edificis en mal estat,
- Rehabilitació d’espais comuns d’edificis de vivendes,
- Millora de l’accessibilitat dels edificis de vivendes,
- Borsa de recuperació d’habitatges
 

Foment de la sostenibilitat del desenvolupament urbà:
- Enllumenat de baix consum
 

Programes de millora social, urbanística i econòmica del barri:
- Millora de la vialitat
 

Accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques:
- Construcció de rampes i col·locació de baranes
 

2. Reviscolar la zona econòmicament, convertint en oportunitat l’amenaça que tota l’oferta turística cultural i natural es trobi fora del barri. Es tracta de posar en valor el potencial museístic i de rutes històriques (templers i call jueu), tot recuperant-ne el patrimoni històric i cultural, i impulsant accions orientades a la dinamització comercial d’acord a aquest objectiu i de la següent manera:
 

Provisió d’equipaments per a l’ús col·lectiu:
- Projecte de museïtzació de la Fassina
- Recuperació de la Torre Sud del Castell.
 

Programes de millora social, urbanística i econòmica al barri:
- Pla de dinamització comercial
- Programa de promoció local i turística
 

3. Atendre les necessitats de la població més desfavorida, posant en marxa o bé ampliant plans específics per a la cohesió social i la integració en els espais de convivència seguint les línies de:
 

Programes de millora social, urbanística i econòmica al barri:
- Pla d’acollida a la població nouvinguda
- Pla de dinamització a gent gran
 

4. Donar impuls al teixit associatiu i a la societat civil, tot dotant-la d’espais d’interacció dins el barri, i implicant-la en accions que reverteixin en una millora social i en l’entorn mediambiental per al barri i per a tot el municipi. Contempla:
 

Provisió d’equipaments per a ús col·lectiu:
- Adequació d’una oficina d’atenció ciutadana i la gestió del Pla d’Intervenció
Integral
 

Incorporació de les tecnologies de la informació en els edificis:
- Aula d’informàtica a la Llar de Jubilats.
 

Foment de la sostenibilitat del desenvolupament urbà:
- Pla d’estalvi d’aigua: campanya de sensibilització
- Pla d’estalvi d’aigua: cisternes per a recollida d’aigües pluvials
- Pla per a la separació de residus: campanya informativa
- Pla per a la separació de residus: soterrament de contenidors

La implementació del Pla d’Intervenció Integral en el barri del Nucli Històric es portarà a terme sota la forma de gestió directa municipal per mitjà d’una organització especial descentralitzada.  L’esmentat organisme tindrà dependència directa de l’alcaldia, il·lustrant el carácter central que el Projecte d’Intervenció Integral suposa per al consistori, garantint la màxima agilitat en la presa de decisions, i per tal de facilitar l’execució i coordinació de les múltiples actuacions sectorials que un projecte d’aquestes característiques ha d’integrar.

 
DOCUMENTACIÓ

Ajuntament de l'Espluga de Francolí 
Pla d'Intervenció integral en el barri del nucli històric de l'Espluga de Francolí
www.esplugadefrancoli.cat 
Diari de Tarragona