Dijous, 16 de Maig de 2024
L'Espluga de Francolí
L'ESPLUGA FM RÀDIO
Emissora Municipal 107.4 FM
 
 

SERVEIS
ENVIAR UN MISSATGE
CERCADOR
 

 


  REPORTATGES ON LINE
:: LA PRODUCCIÓ INFORMATIVA A L'ESPLUGA
:: URBANISME A L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ - EL POUM
:: EL TURISME A L'ESPLUGA, LA BASE D'UN FUTUR
:: RESUM DE L'ANY 2006
:: L'ÈXODE RURAL I LA FILOXERA: DE L'ESPLUGA A TARRAGONA (1905)
:: RELACIONS HUMANES ENTRE VALLCLARA I LES GARRIGUES (SEGLES XIX-XX)
:: RESUM DE L'ANY 2007
:: RECTOROLOGI DE PRENAFETA (MONTBLANC)
:: LA LLEI DE BARRIS
:: FESTES DEL SAGRAT COR DE SOLIVELLA - 9 DE SETEMBRE DE 2008
:: FIRA DEL CAÇADOR DE SARRAL 2008
:: CLIKÀNIA 2008 A MONTBLANC
:: INAUGURACIÓ DE LA RESTAURACIÓ DE L'ESGLÉSIA VELLA - 25.10.08
:: MERCAT DE LA CASTANYA DE VILANOVA DE PRADES - 26.10.08
:: TEMPESTA A LA CONCA - 02.11.08
:: JORNADA DE PORTES OBERTES AL NOU IES JOAN AMIGÓ DE L'ESPLUGA - 16.11.08
:: 'FEM CONSERVA' DE L'ECMAA D'AUVËNGUEN - 23.11.08
:: ENCESA DE LLUMS DE NADAL 2008
:: FESTA COMARCAL DE L'OLI A L'ESPLUGA - 08.12.08
:: NEVADA 14 i 15 DE DESEMBRE DE 2008
:: NEVADA A LA CONCA 26 i 27 DE DESEMBRE DE 2008
:: RESUM DE L'ANY 2008
:: VISITA DEL PATGE CARTER REIAL - 02.01.2009
:: VISITA DELS REIS MAGS A L'ESPLUGA - 05.01.09
:: NEVADA A LA CONCA - 09.01.2009
:: TEMPORAL DE VENT 24.01.09
:: CONCERT DE PRESENTACIÓ DE L'ORQUESTRA 'TLP' A L'ESPLUGA - 25.01.09
:: DERBI D'HOQUEI COMARCAL - CASAL DE L'ESPLUGA-MONTBLANC
:: JOAQUIM NADAL I DAVID ROVIRA SIGNEN EL CONVENI PER LA LLEI DE BARRIS
:: SETMANA SANTA A L'ESPLUGA 2009
:: ASCENS DE L'HOQUEI DEL CASAL DE L'ESPLUGA A 1a. CATALANA
:: V FIRA DEL LLIBRE VELL - 19.04.09
:: CARAMELLES A L'ESPLUGA - 19.04.09
:: SANT JORDI 2009
:: CERTAMEN LITERARI DEL CASAL DE L'ESPLUGA 2009
:: PEDREGADA 25.06.09
:: FESTA MAJOR 2009
:: EL NOU MUSEU DE LA VIDA RURAL
:: Museu de l'Aiguardent 'Fassina Balanyà' de l'Espluga de Francolí
:: FESTA COMARCAL DE L'OLI 2009
:: PESSEBRE VIVENT DE L'ESPLUGA - 24-25 de desembre de 2009
:: NEVADA 7.1.10
:: FIRA DE SANT VICENÇ 2010
:: CONSULTA POPULAR SOBRE LA INDEPENDÈNCIA - 28.02.10
:: OBRES A L'ESPLUGA - MARÇ 2010
:: NEVADA A LA CONCA 08.03.10
:: BATEIG DELS ARMATS DE L'ESPLUGA - 14.03.10
:: TRIAL DE NENS AL MOTOPARC FRANCOLÍ - 14.03.10
:: IV TROBADA DE PUNTAIRES A L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
:: VI FIRA DEL LLIBRE VELL + VIDEOJOCS
:: CARAMELLES 2010
:: SANT JORDI 2010
:: Inauguració Passeig Canyelles 14.05.10
:: El Barça guanya la Lliga
:: Dia Europeu dels Parcs Naturals 23.05.2010
:: Cloenda actes del centenari Col·legi Mare de Déu. 23.05.10
:: SIGNATURA CONVENI CICLE FORMATIU IES JOAN AMIGÓ
:: IV Trobada de puntaires. 30.05.10
:: VII Carquitast. 30.05.10
:: XXXII Premis Baldiri Reixac. 30.05.10
:: DIGITALITZACIÓ IES JOAN AMIGÓ
:: CONCERT EMME - 18.06.10
:: INAUGURACIÓ HOSTATGERIA DE POBLET - 19.06.10
:: DIA INTERNACIONAL DE LA MÚSICA - 21.06.10
:: RESTAURACIÓ ABSIS DE L'ESGLÉSIA VELLA - 23.06.10
:: ZONA BLAVA A L'ESPLUGA
:: SPLUNKEN'S NIGHT A LA PISCINA
:: FESTA MAJOR
:: FESTA DE LA VEREMA 2010
:: OBRES AL CASAL DE L'ESPLUGA - OCTUBRE 2010
:: CAP D'ANY 2011
:: Parc del Neolític
:: CASAL D'ENTITATS 23.01.11
:: TALLS DE VEU
:: Inauguració Freginal 19.03.11
:: Caramelles 24.04.11

  LA PRODUCCIÓ INFORMATIVA A L'ESPLUGA
Els Mitjans de Comunicació a l’Espluga de Francolí

de la Conca enllà



Serveis Informatius de l'Espluga FM Ràdio
A Catalunya la tradició comunicativa local ha deixat grans empremtes arreu de les comarques i poblacions que han fet néixer nombrosos mitjans de comunicacions elaborats amb els esforços dels vilatans, moltes vegades exempts de coneixements de periodisme. A l’Espluga de Francolí el cas es repeteix, encara que l’àmbit comunicatiu no deixa de ser curiós i peculiar, per la seva petitesa, i les singulars característiques. Els prop de 4.000 habitants d’aquesta població de la Conca de Barberà no disposen de tots els serveis comunicatius que podrien tenir, però l’arribada de les noves tecnologies del segle XXI ha obert un camí en l’evolució del periodisme local a la zona, on malgrat el paper comarcal dels mitjans, encara es conserva el localisme comunicatiu en els diversos àmbits.

 
ANTECEDENTS I TRADICIÓ COMUNICATIVA

A l’Espluga de Francolí el periodisme actual va néixer als anys 80. Abans havien existit diverses publicacions com el periòdic quinzenal El Francolí (1921-1926) desaparegut durant la dictadura de Primo de Rivera, o els intents de ràdio d’entreteniment durant els anys 60. Tot plegat però, només va ser un intent. El 1889 havia aparegut la primera publicació periòdica a la Conca de Barberà, anomenada La comarca de Montblanc. L’afany informatiu demostrat al principi del segle XX però es va haver de conformar amb les limitacions dels règims. Durant el franquisme no hi havia altra informació que la que donava la Hoja Parroquial  o Veu de la parròquia, i més tard, a l’Espluga, La Notícia del Casal, un butlletí que narrava l’actualitat del moviment social i cultural de la vila a partir de 1965, quan va néixer el Casal de l’Espluga de Francolí, una entitat creada per revitalitzar la vila, i que va crear altres intents de publicacions periòdiques.
Hi havia doncs afany per informar, però la situació del moment no ho permetia. Per això, l’arribada de la democràcia va fer que només entrar als anys 80 els espluguins del moment, joves actius davant l’eufòria de llibertat, no van descansar en cap moment per recuperar la tradició informativa. L’any 1979 la Conca tenia un índex de difusió de 67 publicacions per 1000 habitants. A l’Espluga es va restaurar la capçalera del periòdic El Francolí (1983), convertint-lo en una revista mensual.
Les possibilitats tècniques obrien nous camins i l’any 1984 una quarantena de joves espluguins creaven l’Espluga FM Ràdio, que va convertir-se en l’altaveu del municipi i en el referent informatiu. Els informatius de Josep M. Mercadé van passar a la història per esdevenir cabdals en l’evolució de la resta del periodisme comarcal. I això que el cap d’informatius era fuster.
El setmanari El Pati, nascut el 1983 de la mà de El Punt, representava la recuperació del periodisme comarcal. Els Serveis Informatius de l’Espluga FM Ràdio cobrien tota l’actualitat espluguina per aquest setmanari. A Montblanc, des del 1983 un grup de joves de la vila havia creat Ràdio Montblanc “La Veu Jove de la Conca”, la primera emissora –declarada comarcal- en freqüència modulada.
Més tard, el 1992, va néixer el setmanari Nova Conca, lligat amb el setmanari El Vallenc, de l’Alt Camp. Aquesta explosió de mitjans anava lligada amb la tendència del moment arreu de Catalunya. Al llarg del temps han anat apareixent altres revistes locals als pobles de la Conca. Avui a la comarca hi ha 152 publicacions per cada mil habitants.


 
UN ÀMBIT PETIT

La Conca de Barberà no arriba als 20.000 habitants. Sempre ha depès de l’Alt Camp per tots els serveis, sobretot, els sanitaris i judicials, però també administratius i empresarials. Per tant, la inversió en l’àmbit comunicatiu de la Conca, en concret en premsa, es fa des de Valls. L’economia de la zona també depèn molt de l’exterior de la comarca. La majoria de gent treballa a fora, encara que últimament les empreses instal·lades sobretot a Montblanc, s’han ampliat, i altres indústries han instal·lat seus a petits municipis. Malgrat això, el teixit econòmic de la Conca de Barberà, i més en concret, de l’Espluga de Francolí, va lligat al sector serveis, que sobreviu gràcies al turisme. La pagesia continua i encara marca el ritme de vida dels vilatants. Malgrat això, els joves que s’han quedat a viure a la comarca s’han vist obligats a escollir les dures jornades de les fàbriques per treballar.
En l’àmbit administratiu i polític, els ajuntaments són molt propers als ciutadans i també el Consell Comarcal. La gent el coneix i n’utilitza els serveis. A l’Espluga de Francolí hi ha 55 entitats, per tant, no falten fonts informatives, ni tampoc demanda d’informació. Les crisis socials i polítiques han vingut acompanyades per crisis comunicatives, però els moments d’auge, com l’actual, fan pensar en un progrés dels mitjans de comunicació a la zona.

 
MITJANS AMB INFLUÈNCIA LOCAL A L'ESPLUGA


 
EL TREBALL COMÚ DELS MITJANS

L’Espluga de Francolí ha vetllat sempre perquè els mitjans comarcals li donin protagonisme. Actualment, s’ha aconseguit recuperar el paper social dels mitjans espluguins aconseguit als anys 80, i perdut durant els anys 90.
Actualment, L’Espluga FM Ràdio centralitza gran part de la informació local, amb el valor afegit que ho fa amb immediatesa. La informació emesa per la freqüència modulada es converteix d’immediat en informació en escrit. Part de la informació es transmet a alguns mitjans de comunicació com la revista local El Francolí, amb la qual l'emissora ha establert importants sinèrgies. També es reelaboren alguns continguts per publicar-los al Butlletí Municipal de l’Ajuntament de l’Espluga. Aquesta informació espluguina es fa arribar en ocasions als setmanaris comarcals. A més, apareix en format digital a la pàgina web de la ràdio, i al portal web d’informació de les comarques de Tarragona Tinet. Malgrat la independència, l’emissora Ràdio Montblanc comparteix també la informació. La cadena continua quan els locutors de l’emissora comarcal tornen a convertir la informació espluguina en text locutat. En aquest cas, la col·laboració és mútua. L’emissora espluguina també emet informació cedida i emesa per Ràdio Montblanc.
Els mitjans de la zona s’ajuden entre si, i així aconsegueixen que el voluntarisme dels periodistes locals tingui encara més fruit. I és que pocs són els periodistes que estan en plantilla, es calcula que entre tots els mitjans hi ha unes 6 persones.
L’autèntic progrés ha arribat amb l’aplicació d’internet als mitjans, a partir de l’any 2002, quan les emissores van començar a crear les seves pàgines web.
L’arribada al nou segle ha comportat l’aparició de mitjans digitals com la web de l’Ajuntament de l’Espluga. L’any 2005 es va crear el Portal d’entitats, una web informativa sobre el moviment social i cultural de la vila. No es pot oblidar que l’arribada de mitjans com Tinetdigital.com, esplugafmradio.com, radiomontblanc.com, espluga.altanet.org, serviconca.org, esplugaentitats.oasi.org, vilaweb.com, el punt.com i diaridetarragona.com, també ha ajudat moltíssim a millorar la informació de la zona, ja que tant les notícies publicades a la web, com els correus electrònics han facilitat la feina d’elaboració de les notícies. L’any 2006, arribava a la Conca l’Agència Catalana de Notícies, que, també compartit amb l’Alt Camp, posava a disposició dels mitjans un redactor que arribaria a més llocs, i que els facilitaria la informació a través d’internet, a canvi d’un preu subvencionat.
El fet peculiar és que a la Conca, avui, la informació diària es concentra a internet. Tret del petit informatiu diari de Ràdio Montblanc, on bàsicament es llegeixen les notícies publicades a les webs, a la Conca de Barberà no hi ha cap diari imprès ni local ni comarcal. Només existeix el Diari de Tarragona, i El Punt Camp de Tarragona, que en ocasions, parlen de la comarca, encara que no cada dia. Aquests diaris supracomarcals no cobreixen les necessitats de la zona, i això fa augmentar l’audiència de les ràdios, i les visites a les webs.
En un poble com l’Espluga de Francolí les curiositats personals i socials també formen part de l’actualitat. Això es pot trobar a la revista local El Francolí, i igualment això passa a la resta de poblacions de la comarca, on han anat apareixent diverses publicacions que sobreviuen amb penes i treballs, pocs recursos i redactors. Alguns ajuntaments elaboren un butlletí municipal, i el Consell Comarcal, un butlletí comarcal.
A l’Espluga això no supleix les necessitats d’un poble encuriosit per allò que passa als seus vilatans, que alguns cops no té cabuda ni a la ràdio ni a la revista. Per això, des de finals dels anys 80, un grup anònim d’espluguins elabora cada febrer la revista El Ratolí, que es ven per Carnaval. És una publicació satírica i irònica on de manera anònima es critiquen tots els personatges populars i públics de la zona, i també s’entra a la vida privada d’alguns dels espluguins. També arriben a la vila les dues publicacions comercials quinzenals gratuïtes, que no inclouen informació. El Tafaner i el Pregoner estan formats per anuncis d’empreses, i agendes d’actes pagades. La televisió local va arribar a la Conca fa un 10 anys, amb la creació de Canal 17, que va emetre durant poc temps. Actualment només se sintonitzen les cadenes privades estatals i autonòmiques de Catalunya. La cobertura de les emissores de ràdio generalistes també es limitada, fet que afavoreix a les ràdios locals de la zona.

L’Espluga de Francolí és una vila activa comunicativament parlant, però que treballa en aquest sentit sempre amb l’afany comarcal
 
L'ESPLUGA FM RÀDIO

Fundació: 1984
Programació: 24 hores al dia, 365 dies l’any
Col·laboradors: 39
Personal en plantilla: 0
Gestió: Patronat Municipal de l’Espluga FM Ràdio
Cobertura: Conca de Barberà baixa
Oïents potencials: 12.000 persones
Audiencia real: 62% de la població

C/ Torres Jordi, 16, 2n
L’Espluga de Francolí
www.esplugafmradio.com
 
EL FRANCOLÍ

Fundació: 1983
Periodicitat: mensual
Tiratge: 680 exemplars
Subscriptors: 535 (37% de fora vila)
Número de pàgines: 48
Preu: 5,5 euros
Editor: Casal de l’Espluga
Impressió: offset, portades en color
Personal en plantilla: 1 secretària compartida

Plaça Montserrat Canals, 1
L’Espluga de Francolí
elfrancoli@gmail.com

 
DOCUMENTACIÓ

Arxiu històric de l’Espluga FM Ràdio
Ràdio Montblanc, Història
www.esplugafmradio.com
www.radiomontblanc.org
CENTRE D’ESTUDIS DE LA CONCA DE BARBERÀ, Aplec de Treballs 2006. CECB, Montblanc, 2006
Ajuntament de l’Espluga de Francolí, Patronat Municipal de l’Espluga FM Ràdio
Casal de l’Espluga de Francolí, Revista el Francolí