Dissabte, 27 de Abril de 2024
L'Espluga de Francolí
Portal d'Entitats
Entitats Culturals
 
 
ASSOCIACIÓ CULTURAL GRALLERS DE L'ESPLUGA
 
GRALLERS DE L'ESPLUGA
 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
 
FILLS DE SATANÀS DE L'SPELUNCA DIABÓLICA
 
BALL DE BASTONS
QUI SOM?
QUÈ FEM?
INSCRIPCIONS
ASSAJOS
FOTOGRAFIES
CONTACTA AMB NOSALTRES
VOLS SABER MÉS COSES DEL BALL DE BASTONS?
 
CORAL ESPLUGUINA
QUI SOM?
QUÈ FEM?
ACTUACIONS
VULL CANTAR-HI
25 ANYS
 
COMISSIÓ CÍVICA DE CARNAVAL
VEREDICTE DE PREMIS
TESTAMENT del CARNESTOLTES
PROGRAMA D'ACTES
FOTOGRAFIES DEL CARNAVAL
 
ORQUESTRA SIMFÒNICA TLP 'Treu-li la Pols al teu instrument'
Repertori
Premsa
Assajos 2010-2011
Vull participar-hi
Membres TLP
fotos
VIDEOS
 
CONFRARIA DEL SANT ENTERRAMENT DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT
AGRUPACIÓ D'ARMATS
PROCESSÓ DE CORPUS
ADMINISTRACIÓ
SETMANA SANTA 2011
AJUDA I DONATIUS
 

SERVEIS
Àlbums
Contacteu amb nosaltres
Cerca al WEB
 

 
BALL DE BASTONS

  QUI SOM?
:: HISTÒRIA
:: LA RECUPERACIÓ DEL BALL DE BASTONS
:: LA COLLA ACTUAL
:: ELS NOSTRES BALLS
:: EL VESTUARI
:: LA MÚSICA
:: L'ESTENDARD
:: ELS BASTONS
:: LA JUNTA

  EL VESTUARI
El vestuari del Ball de Bastons de l’Espluga de Francolí té una estructura clarament definida en dos colors que identifiquen la funció del bastoner. La meitat dels bastoners que participen en un ball són “dreters”, la funció dels quals és parar els cops amb la mà dreta, i són identificats amb el color blau. L’altra meitat són “esquerrers”, que són els que piquen sobretot amb la mà esquerra, i són identificats amb el color vermell.

Tot i això el vestuari dels bastoners ha variat segons l’època.

Les primeres colles espluguines duien pantalons de calça curta, camisa, faixa i mocador. Malauradament les fotografies de l’època són en blanc i negre, per la qual cosa no podem concretar exactament de quin color eren, però la meitat anaven tots foscos (suposem que de color blavós) i els altres anaven tots clars. Les espardenyes eren  envetades i negres per als dos grups.

 Aquest vestuari es va utilitzar fins aproximadament l’any 1920, i el podem veure en diverses fotografies de la colla bastonera d’aquell any. Però va ser en aquesta època quan es va produir la primera modificació del vestuari que coneixem, ja que en fotografies posteriors d’aquesta mateixa colla trobem que tant els bastoners dreters com els esquerrers duen la camisa blanca mentre que la resta es manté igual (pantalons de calça curta, faixes i mocadors foscos i clars i espardenyes negres).

Aquest vestuari es va mantenir fins que la colla del 1939 va canviar els pantalons de calça curta per pantalons llargs.

Tot i això la colla del 1947 va tornar a utilitzar els pantalons de calça curta tradicionals, ja que per dificultats econòmiques havien de llogar els vestits.

Quan el 1961 es va reprendre el Ball de Bastons amb la unió de les colles del 1945 i del 1947, i gràcies a l’ajuda del Casal de l’Espluga de Francolí i més concretament del senyor Lluís Carulla i Canals, el vestuari dels bastoners va quedar definit tal com és ara.   
 
Actualment el vestuari del Ball de Bastons de l’Espluga de Francolí consta de:

Mocador :el mocador  és de forma triangular i no és gaire gran. Es porta lligat al voltant del coll de manera que per davant es veu el nus i per darrera es veu un triangle. Els dreters el porten de color blau i els esquerrers de color vermell.

 Camisa :  la camisa és blanca tant pels dreters com pels esquerrers, i porta l´ escut del Ball de Bastons brodat a la butxaca esquerra. La colla del 1979, el portaven brodat però és podia treure i posar amb una agulla imperdible.     

  Faixa :  la faixa és blava pels dreters i vermella pels esquerrers. La manera de posar-se-la és diferent pels dreters i pels esquerrers. Els dreters deixen penjar el primer tros de la faixa (uns 25 cm.) sobre la cama dreta i tot seguit giren el cos cap a la dreta mentre un altre bastoner aguanta la faixa tibant. Els esquerrers fan el contrari, és a dir, deixen penjar el primer tros de la faixa sobre la cama esquerra i giren el cos cap a l’esquerra mentre un altre bastoner aguanta la faixa.             
  Pantalons :els pantalons són de pinces i de color blanc. Porten cosida una cinta de color blau pels dreters i vermella pels esquerrers als dos costats exteriors dels pantalons, que va des de la cintura fins a baix als peus , seguint tot el camall.

  Espardenyes : les espardenyes són les típiques espardenyes envetades de pagès. Els dreters les porten envetades de color blau, i els esquerrers de color vermell .

  Indumentària dels músics :  els músics porten una barreja dels colors blau i vermell, ja que no participen en el ball com a dreters ni com a esquerrers. El mocador és de color blau, la camisa és la mateixa que per a tots els bastoners, la faixa és vermella, els pantalons porten la cinta blava i les espardenyes tenen les vetes vermelles.