Dijous, 28 de Març de 2024
L'Espluga de Francolí
Portal d'Entitats
Entitats Culturals
 
 
ASSOCIACIÓ CULTURAL GRALLERS DE L'ESPLUGA
 
GRALLERS DE L'ESPLUGA
 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
 
FILLS DE SATANÀS DE L'SPELUNCA DIABÓLICA
 
BALL DE BASTONS
QUI SOM?
QUÈ FEM?
INSCRIPCIONS
ASSAJOS
FOTOGRAFIES
CONTACTA AMB NOSALTRES
VOLS SABER MÉS COSES DEL BALL DE BASTONS?
 
CORAL ESPLUGUINA
QUI SOM?
QUÈ FEM?
ACTUACIONS
VULL CANTAR-HI
25 ANYS
 
COMISSIÓ CÍVICA DE CARNAVAL
VEREDICTE DE PREMIS
TESTAMENT del CARNESTOLTES
PROGRAMA D'ACTES
FOTOGRAFIES DEL CARNAVAL
 
ORQUESTRA SIMFÒNICA TLP 'Treu-li la Pols al teu instrument'
Repertori
Premsa
Assajos 2010-2011
Vull participar-hi
Membres TLP
fotos
VIDEOS
 
CONFRARIA DEL SANT ENTERRAMENT DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT
AGRUPACIÓ D'ARMATS
PROCESSÓ DE CORPUS
ADMINISTRACIÓ
SETMANA SANTA 2011
AJUDA I DONATIUS
 

SERVEIS
Àlbums
Contacteu amb nosaltres
Cerca al WEB
 

 
BALL DE BASTONS

  QUI SOM?
:: HISTÒRIA
:: LA RECUPERACIÓ DEL BALL DE BASTONS
:: LA COLLA ACTUAL
:: ELS NOSTRES BALLS
:: EL VESTUARI
:: LA MÚSICA
:: L'ESTENDARD
:: ELS BASTONS
:: LA JUNTA

  LA RECUPERACIÓ DEL BALL DE BASTONS


L’11 de setembre de 1996, durant la tradicional caminada popular que es fa cada any a l’Espluga per celebrar la Diada Nacional, un grup de joves espluguins, amb el Josep Maria Poca al capdavant van començar a recordar anècdotes de quan eren petits.

D’aquesta manera tan innocent va sorgir el record d’haver vist picar el Ball de Bastons de l’Espluga i la decisió de despertar-lo. Així doncs, després de nou anys de mantenir-se apartat de la vida social de la nostra vila, uns dotze joves aproximadament volien formar una nova colla bastonera.

Van buscar el Mestre Bastoner, Salvador Rosselló Rosell, que des del primer moment va estar disposat a ajudar-los. Els va facilitar els noms de la última colla de bastoners que hi havia hagut, la colla del 88, que com ja hem dit mai arribaren a formar una colla estable donada la seva joventut a l’acabament de la colla del 79, i després de parlar amb ells van aconseguir que nou d’aquests bastoners s’incorporessin a la nova colla.

Cal remarcar que aquesta generació de bastoners de 1997 obre un precedent històric en incorporar dues noies en aquesta formació: la Maria Antònia Bota i l’Helena Rivero.

Així la colla es va ampliar fins arribar a tenir uns 25 membres. La primera actuació d’aquesta colla va ser el 25 d’abril de 1997 a la plaça de l’Església, amb motiu dels 700 anys de l’Església Vella. L’Espluga va tornar a viure amb il·lusió renovada els cops identificatius del Ball de Bastons.

L’Espluga va tornar a sentir repicar el Ball de Bastons durant la Festa Major d’aquest mateix any. L’acte principal va ser el dia 27 de juliol, dia en què es va dur a terme la presentació oficial de la recuperació del Ball de Bastons. Van col·laborar en aquest acte les colles bastoneres dels anys 1968,1978,1988 i 1997. Es va fer una cercavila pels carrers del poble que es va acabar a la plaça de la Vila, on cada generació de bastoners va fer una petita exhibició.

Durant el primer any d’activitat es van fer un total de 20 sortides, es va legalitzar la colla fent els Estatuts i es va començar l’escola de bastoners, de la qual va sorgir la següent colla el 1998.

La primera actuació de la colla de bastoners del 1998 va ser per la Diada Nacional d’aquest mateix any a l’Ermita de la Santíssima Trinitat.

Amb el temps, i com acostuma a passar a totes les colles, alguns bastoners van anar plegant, fins al punt que per poder picar ho havíem de fer les tres colles juntes.

Així doncs, podíem trobar picant en la mateixa colla bastoners de les colles del 88, del 97 i del 98. Això va fer que es tornés a plantejar la necessitat de crear un nou planter de bastoners, però aquest cop sota la tutela de la colla del 98.

Així doncs, el 20 de juliol de 2001 es va reempendre l’escola de bastoners, de la qual es va fer responsable la Judit Triguero amb l’ajuda d’altres membres de la colla.
Aviat van arribar a haver-hi uns 30 nens i nenes aprenent a picar, per la qual cosa se’n van fer 2 grups: de 6 a 9 anys, i de 10 en endavant. D’aquí va sorgir la següent colla bastonera, la del 2002, que va fer la seva primera actuació per la Festa Major del mateix any.

El setembre del 2002 va passar a fer-se càrrec de l’escola de bastoners la Marina Cabré, que se´n va encarregar fins a finals del 2003. Des de llavors es fan càrreg de l'escola de bastoners el Xavier Rosell i l'Helena Rivero.

També a finals del 2003 es va crear l'escola de flabiol, a càrreg d'Helena Rivero, que actualment compta amb 4 alumnes.


El 26 de juny del 2004, amb l'ajuda de tot el poble de l'Espluga, vam organitzar la XXIX Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya, demostrant així la consolidació del Ball de Bastons a l'Espluga de Francolí.

Des de llavors hem estat actius ininterrompudament, fent una mitja d'unes 14 actuacions a l'any i participant activament amb altres actes i entitats de l'Espluga (cursa d'Andròmines, Pastorets, Carnestoltes...) 









Pàgina: 1