Divendres, 26 de Abril de 2024
L'Espluga de Francolí
Portal d'Entitats
Entitats Culturals
 
 
ASSOCIACIÓ CULTURAL GRALLERS DE L'ESPLUGA
 
GRALLERS DE L'ESPLUGA
 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
 
FILLS DE SATANÀS DE L'SPELUNCA DIABÓLICA
 
BALL DE BASTONS
QUI SOM?
QUÈ FEM?
INSCRIPCIONS
ASSAJOS
FOTOGRAFIES
CONTACTA AMB NOSALTRES
VOLS SABER MÉS COSES DEL BALL DE BASTONS?
 
CORAL ESPLUGUINA
QUI SOM?
QUÈ FEM?
ACTUACIONS
VULL CANTAR-HI
25 ANYS
 
COMISSIÓ CÍVICA DE CARNAVAL
VEREDICTE DE PREMIS
TESTAMENT del CARNESTOLTES
PROGRAMA D'ACTES
FOTOGRAFIES DEL CARNAVAL
 
ORQUESTRA SIMFÒNICA TLP 'Treu-li la Pols al teu instrument'
Repertori
Premsa
Assajos 2010-2011
Vull participar-hi
Membres TLP
fotos
VIDEOS
 
CONFRARIA DEL SANT ENTERRAMENT DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT
AGRUPACIÓ D'ARMATS
PROCESSÓ DE CORPUS
ADMINISTRACIÓ
SETMANA SANTA 2011
AJUDA I DONATIUS
 

SERVEIS
Àlbums
Contacteu amb nosaltres
Cerca al WEB
 

 
BALL DE BASTONS

  QUI SOM?
:: HISTÒRIA
:: LA RECUPERACIÓ DEL BALL DE BASTONS
:: LA COLLA ACTUAL
:: ELS NOSTRES BALLS
:: EL VESTUARI
:: LA MÚSICA
:: L'ESTENDARD
:: ELS BASTONS
:: LA JUNTA

  ELS NOSTRES BALLS


L’estil del Ball de Bastons varia segons els diferents indrets. A la Conca es dóna més importància al cop de bastó, o sigui, la manera de picar. El cop dels bastons, doncs, ha de ser dur, sec i fort, donat amb molt geni. Amb l’Espluga, només els bastoners de Montblanc i de Cambrils donen més importància a la forma de picar, mentre que a la resta de colles bastoneres el ball és més rítmic.

Pel que fa al tipus de balls, trobem en primer lloc les marxes, balls sense final on es va picant mentre es va avançant, les quals no tenen un acabament formal sinó que s’acaben quan el cap de colla diu “cap i fora”. El nostre repertori consta de 5
marxes:

-Marxa Llarga
-Marxa Reial
-Marxa Curta o de l’Espluga
-Marxa Rodada
(creada per la colla del 1997)
-Marxa Creuada (creada per la colla del 1997)

També hi ha els balls en que els bastoners han de picar parats. Aquests consten de 4 parts i, quan s’acaben, tots els bastoners queden en la mateixa posició en què estaven en començar el ball. El nostre repertori consta de 17 balls:

-El Pica Pillo
-El Sant Joan
-Els Escurçons
-La Paula
-La Rabiosa
-La Reverència
-La Diana
-El Tres i Clos
-El Pericó
-La Seca
-Pere qui té son
-La Polca
-El Ball Nou
(creat per la colla del 1978)
-L’Aina (creat per la colla del 1997)
-El ball de la Civada (creat per la colla del 1997)
-El Cant del Poble (creat per la colla del 1997)
-El Salvador (creat per la colla
del 1998)

Per fer els balls els bastoners es disposen en dues rengleres paral·leles. La meitat són “dreters” (els qui paren el cop amb la mà dreta) i porten la indumentària de color blau, i els altres són “esquerrers” ( els qui piquen amb la mà esquerra) i porten la indumentària de color vermell.

Dreters i esquerrers es col·loquen per quadres. Cada quadre consta de 4 persones, 2 esquerrers i 2 dreters, col·locats en forma de quadre i intercalats, de manera que cada bastoner sempre té al davant i al costat un bastoner contrari.
Els balls estan compostos, com a mínim, de 2 quadres, és a dir, 8 persones. A partir d’aquí es poden ampliar afegint quadres. D’aquesta manera es poden fer balls de 12, 16, 20...

A l’Espluga els balls estan formats principalment per 2 passos característics: el “compàs” i el “clos”, i, en termes secundaris, cops davant, darrere i entre les cames...


-Compàs: aquest cop és igual pels dreters i esquerrers i hi intervenen els dos bastons. Està composat de tres cops: el primer és dona amb la mà dreta aixecant-la més o menys a l´alçada de la cara i els dos bastoners piquen el bastó que duen a la mà dreta. El segon cop és dona a l´alçada del ventre i cada bastoner fa picar el bastó de la seva mà dreta amb el de la seva mà esquerra. El tercer cop es fa acotxant la columna sense flexionar els genolls a l´alçada d´aquests, i els dos bastoners piquen el bastó que duen a la mà esquerra.

-Clos: aquest moviment és diferent pels esquerrers i els dreters. Els esquerrers fan girar el bastó esquerra al voltant del cap , quasi fregant-se les orelles al mateix temps que el bastó dret dóna dos cops de bastó, un al bastó del dreter que té davant seu i l´altre al dreter de la seva dreta. La peculiaritat d´aquest cop és que el bastó esquerre quan ha acabat de donar la volta al cap, dóna un fort cop al bastó del dreter que té al davant. Pels dreters aquest cop és més senzill però una mica més ràpid que pels esquerrers ja que només utilitzen el bastó dret. Senzillament amb un cop de canell de la mà dreta paren el cop de l’esquerrer del davant, el del costat i altre cop el del davant. Aquest últim cop del clos és el més fort.

-Cames: és una combinació de cops que fa un bastoner sobre si mateix i que consisteix en passar els bastons per entre mig de les cames, pel ventre i per l´esquena . Normalment s´utilitzen per als canvis, és a dir, per canviar de quadre o de costat dins d´un mateix quadre.