Dijous, 28 de Març de 2024
L'Espluga de Francolí
Portal d'Entitats
Entitats Culturals
 
 
ASSOCIACIÓ CULTURAL GRALLERS DE L'ESPLUGA
 
GRALLERS DE L'ESPLUGA
 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
 
FILLS DE SATANÀS DE L'SPELUNCA DIABÓLICA
 
BALL DE BASTONS
QUI SOM?
QUÈ FEM?
INSCRIPCIONS
ASSAJOS
FOTOGRAFIES
CONTACTA AMB NOSALTRES
VOLS SABER MÉS COSES DEL BALL DE BASTONS?
 
CORAL ESPLUGUINA
QUI SOM?
QUÈ FEM?
ACTUACIONS
VULL CANTAR-HI
25 ANYS
 
COMISSIÓ CÍVICA DE CARNAVAL
VEREDICTE DE PREMIS
TESTAMENT del CARNESTOLTES
PROGRAMA D'ACTES
FOTOGRAFIES DEL CARNAVAL
 
ORQUESTRA SIMFÒNICA TLP 'Treu-li la Pols al teu instrument'
Repertori
Premsa
Assajos 2010-2011
Vull participar-hi
Membres TLP
fotos
VIDEOS
 
CONFRARIA DEL SANT ENTERRAMENT DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT
AGRUPACIÓ D'ARMATS
PROCESSÓ DE CORPUS
ADMINISTRACIÓ
SETMANA SANTA 2011
AJUDA I DONATIUS
 

SERVEIS
Àlbums
Contacteu amb nosaltres
Cerca al WEB
 

 
BALL DE BASTONS

  QUI SOM?
:: HISTÒRIA
:: LA RECUPERACIÓ DEL BALL DE BASTONS
:: LA COLLA ACTUAL
:: ELS NOSTRES BALLS
:: EL VESTUARI
:: LA MÚSICA
:: L'ESTENDARD
:: ELS BASTONS
:: LA JUNTA

  HISTÒRIA


La referència documental del Ball de Bastons més antiga que de moment s’ha localitzat a l’Espluga de Francolí es remunta al 1883, i té a veure amb un esdeveniment prou important per la història dels espluguins: el retorn de l’ermita de la Santíssima Trinitat al municipi de l’Espluga. Amb aquest motiu es va celebrar una gran festa el 20 de maig de 1883, en què mitjançant una processó des del poble fins a l’ermita s’hi va restituir la imatge de la Santíssima Trinitat. En aquesta processó hi van participar diversos balls i espectacles típics de diferents procedències. Un d’aquests balls va ser el Ball de Bastons, i el fet que sigui l’únic del qual no s’especifica la procedència ens fa pensar que era propi de l’Espluga.

La segona referència que tenim del Ball de Bastons ens trasllada a l’any següent, el 1884. La trobem al diari barceloní “La Renaixensa”, on el cronista espluguí Ramon Dalmau i Prats publicà les seves cròniques referides als esdeveniments de la nostra vila del 1881 al 1904. Concretament, en motiu de la proximitat de la Festa Major de 1884, comenta que aquesta esdevindrà lluïda per la presència de diverses orquestres i balls populars, entre ells el Ball de Bastons de l’Espluga.

Malauradament de moment no tenim dades de qui eren els integrants de les primeres colles bastoneres, de com van aprendre a picar ni de quant temps van durar.

La primera colla del Ball de Bastons de l’Espluga de Francolí de la que en sabem els integrants gràcies a diverses fotografies és la que es va formar cap al 1920. El Mestre Bastoner d’aquesta
colla era el Ramon Cervelló Cortada, que per tant pertanyia a una colla anterior a aquesta.

A partir del 1939 és quan trobem més informació del Ball de Bastons. A partir d’aquest any, un cop acabada la Guerra Civil, es va reprendre el Ball de Bastons, encara amb el Ramon Cervelló Cortada com a Mestre Bastoner. Hi va haver Ball de Bastons ininterrompudament fins el 1955, donant lloc a les colles del 1939, 1945 i 1947. Aquesta darrera colla va picar fins el 1955, any en que per diversos motius com la manca de vestuari i músics (que havien de llogar), el servei militar... la colla es va desfer.

El 1961, coincidint amb l’inici de la construcció d’El Casal de l’Espluga de Francolí gràcies al senyor Lluís Carulla, es va reprendre l’activitat del Ball de Bastons amb la unió de les colles del 1945 i del 1947. El Ball de Bastons va passar a ser una entitat del Casal de l’Espluga de Francolí, i ho va ser durant 12 anys.
Durant aquest període van sorgir dues colles: la del 1965 i la del 1968. La colla del 1965 va ser l’última que va tenir com a Mestre Bastoner a Ramon Cervelló i Cortada, que va passar el càrrec de Mestre Bastoner al Salvador Rosselló Rosell el 1967. El Salvador Rosselló Rosell era integrant de la colla del 1947.

La primera colla que va aprendre a picar amb el Salvador Rosselló va sorgir l’any següent, el 1968, i va durar uns 5 anys.
El Ball de Bastons va estar parat uns 5 anys, fins que el 1978 es va reprendre. La colla del 1978 ja no estava vinculada al Casal de l’Espluga de Francolí, ja que els bastoners van considerar que així tindrien més llibertat per triar les actuacions que volien fer. Les següents colles bastoneres van sorgir el 1979 i el 1988. Cal dir que els integrants d’aquesta última colla eren molt joves quan van començar a picar (entre 8 i 14 anys), per això quan aquell mateix any la colla del 1979 va plegar la colla es va dissoldre.

Després d’això hi va haver un període de 9 anys en que no hi va haver colla bastonera a l’Espluga de Francolí.




Pàgina: 1