Diumenge, 28 de Abril de 2024
L'Espluga de Francolí
Portal d'Entitats
Entitats Socials
 
 
AUVËNGUEN Jóvens de l'Espluga
L'ASSOCIACIÓ
ESTRUCTURA DE L'ENTITAT
FES-TE'N SOCI
FOTOGRAFIES
FONS DE PANTALLA
 
ADF
 
AGRÍCOLA I SECCIÓ DE CREDIT ESPLUGA SCCL
CONSELL RECTOR
SECCIÓ COMERCIAL
SECCIÓ CELLER
SECCIÓ TRULL D'OLI
SECCIÓ CEREAL
PRODUCTES
MUSEU DEL VI
 
ASSOCIACIÓ DE JUBILATS I PENSIONISTES
 
ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE LA URBANITZACIÓ CARRERAS
 
PENYA BARCELONISTA
 
UNIÓ DE BOTIGUERS
 

SERVEIS
Àlbums
Enquestes
Contacteu amb nosaltres
Cerca al WEB
 

 
AGRÍCOLA I SECCIÓ DE CREDIT ESPLUGA SCCL

:: CONSELL RECTOR
:: SECCIÓ COMERCIAL
:: SECCIÓ CELLER
:: SECCIÓ TRULL D'OLI
:: SECCIÓ CEREAL
:: PRODUCTES
:: MUSEU DEL VI

 
BREU HISTÒRIA

L'Agrícola i Secció de Crèdit Espluga SCCL de l’Espluga de Francolí es remunta a començaments de segle. L’any 1902 es fundava la Cooperativa Agrícola i quatre anys més tard la Caixa Rural d’Estalvis i Préstecs, actualment Secció de Crèdit. Unificats a partir de 1910 el Sindicat Agrícola i Caixa Rural s’imposà la tasca d’aixecar un celler cooperatiu. El plànols de l’edifici foren encomanats a Pere Domènech i Roure, que dissenyar el celler a partir d’una idea del seu pare  Lluís Domènech i Montaner, professor de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, director de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i coautor del Palau Nacional i de l’estadi de Montjuïc.
L’edifici fou bastit l’any 1913. Resultant un  monumental celler d’estil modernista, corrent artístic que intentava apropar l’art al producte industrial i que era conegut internacionalment com a “Art Noveau” i que a Catalunya sorgir com un element més de la Renaixença, i es distingir com un culte a la arquitectura gòtica catalana. Aquest celler, de enormes dimensions, impressionar a Àngel Guimerà que el va arribar a batejar com “La Catedral del vi”.
Inicialment el celler tingué dues naus. L’any 1957 se n’hi afegí una tercera d’ idèntica. aquest era conegut com el  “Celler de Baix” o  “dels rics”, en oposició a un altre de tant sols una nau que els petits propietaris edificaren l’any 1932 no gaire lluny del primer. Aquest segon celler era conegut com el “Celler de Dalt”.
Aquestes dues cooperatives es varen unificar el 1942. Resultant el que ara es coneix com a Agrícola i Secció de Crèdit Espluga, SCCL, de l’Espluga de Francolí.
 
SITUACIÓ ACTUAL DE LA COOPERATIVA

Durant el transcurs d’aquests últims anys la Cooperativa ha anat actualitzant les seves estructures tècniques i comercials per tal de ser competitiva dins dels mercats nacionals i internacionals.
D’aquesta manera l’any 1990 es va confeccionar un projecte de viabilitat econòmica. Aquest s’hauria de desenvolupar durant els pròxims deu anys i aconseguir optimitzar el recursos disponibles, augmentant la rendibilitat de les instal·lacions al mateix temps de conservar el patrimoni cultural i històric.

Modernització de les instal·lacions
L’any 1990 es va fer una inversió considerable a la secció del celler amb la implantació de la fermentació controlada de vins.
L’any 1992 es va instal·lar un filtre de buit de most. També, gràcies a importants ajuts de la Comunitat Econòmica Europea i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es va poder començar la restauració de la teulada del Celler de Baix, projecte que actualment encara s’està desenvolupant.
Durant l’any 1993 es va posar en funcionament una secció comercial que comporta la compra i instal·lació d’una planta embotelladora de vins.

Molí d'oli
Els anys 1994-95 s’inicià el projecte de la construcció d’un molí d’oli comarcal, per tal de poder donar servei de qualitat a tots els productors de la Conca de Barberà. Aquest projecte suposà una forta inversió, aportat conjuntament pels socis i el Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (F.E.O.G.A.).

Verema
L’any 1996 vam tenir l’honor de que Il.lm. President de la Diputació de Tarragona Sr. Josep Marinè i Grau inaugures una important reforma del sistema de  recepció i transformació de raïm.
Aquesta millora també implicà forta inversió, finançats majoritàriament pels propis socis, i comptant sempre amb els possibles ajuts del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya (F.E.O.G.A.).

Museu del Vi
La última tasca portada a terme, per  complir el pla de viabilitat confeccionat l’any 1990, ha estat la creació i posta en funcionament d’unes caves, una ruta museogràfica, una agrobotiga i la construcció de dependències auxiliars, aquestes van ser inaugurades el molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya Senyor Jordi Pujol i Solei al març de 1998.
Actualment, la cooperativa representa els interessos agrícoles dels seus socis, que en un nombre de 502, porten a terme les activitats del celler, elaboren vins de prestigi amb denominació d’origen d’aquesta “Conca de Barberà”; l’almàssera amb olis d’oliva amb denominació d’origen “Siurana”; així com la comercialització de fruits secs, cereals; tot tipus de serveis i venda de subministraments inherents a les tasques esmentades.

Xifres
La xifra de negoci de la cooperativa s’acosta als 4.500.000’- euros, aquest increment espectacular és producte de l’esforç de tots els homes, que configuren aquest projecte de futur, que és la cooperativa.
Actualment, la Cooperativa està formada per les seccions vinícola, amb 4 milions de quilos raïm que es destina principalment a la elaboració de cava, i vins de qualitat.
La secció de fruits secs, amb 200.000 quilos d’avellana i 250.000 quilos d’ametlla, que es comercialitzen mitjançant Unió Agrària Cooperativa de Reus.
La secció de cereals, amb 2 milions de quilos, la secció oleícola amb 1 milió de quilos d’olives, la secció de subministres, la secció comercial (vins i cava), l’Agrobotiga i la Secció de Crèdit.
Durant l’any 2005, juntament amb 11 cooperatives formen Castell D’Or, S.L., amb la finalitat de comercialitzar conjuntament vins i caves.
Està comercialitzant el vi i l’oli amb marca pròpia que és “Francolí” i “Templer”, disposant d’unes instal·lacions de transformació i elaboració de primer ordre.
Disposa d’una plantilla de set treballadors fixes i durant les diferents campanyes es contracta personal eventual.
Els òrgans de govern són l’Assemblea General de Socis i  el Consell Rector que és nomenat per la mateixa Assemblea.

MÉS INFORMACIÓ Fes-nos arribar les teves consultes o opinions.

NOM:
ADREÇA:
POBLACIÓ:
TELÈFON:
JA HAS VISITAT EL MUSEU DEL VI DE L'ESPLUGA?: [OPCIONAL]
si
no
FES LA TEVA PREGUNTA O DÓNA LA TEVA OPINIÓ: [OPCIONAL]
Codi de seguretat [*] Verificacio imatge Introduïu el codi:
[*] Cal introduir aquest codi per evitar enviaments automàtics.