Divendres, 26 de Abril de 2024
L'Espluga de Francolí
Portal d'Entitats
Entitats Culturals
 
 
ASSOCIACIÓ CULTURAL GRALLERS DE L'ESPLUGA
 
GRALLERS DE L'ESPLUGA
 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
 
FILLS DE SATANÀS DE L'SPELUNCA DIABÓLICA
 
BALL DE BASTONS
QUI SOM?
QUÈ FEM?
INSCRIPCIONS
ASSAJOS
FOTOGRAFIES
CONTACTA AMB NOSALTRES
VOLS SABER MÉS COSES DEL BALL DE BASTONS?
 
CORAL ESPLUGUINA
QUI SOM?
QUÈ FEM?
ACTUACIONS
VULL CANTAR-HI
25 ANYS
 
COMISSIÓ CÍVICA DE CARNAVAL
VEREDICTE DE PREMIS
TESTAMENT del CARNESTOLTES
PROGRAMA D'ACTES
FOTOGRAFIES DEL CARNAVAL
 
ORQUESTRA SIMFÒNICA TLP 'Treu-li la Pols al teu instrument'
Repertori
Premsa
Assajos 2010-2011
Vull participar-hi
Membres TLP
fotos
VIDEOS
 
CONFRARIA DEL SANT ENTERRAMENT DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT
AGRUPACIÓ D'ARMATS
PROCESSÓ DE CORPUS
ADMINISTRACIÓ
SETMANA SANTA 2011
AJUDA I DONATIUS
 

SERVEIS
Àlbums
Contacteu amb nosaltres
Cerca al WEB
 

 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

  GEGANTS NEOLÍTICS
:: PROJECTE INICIAL
:: CONSTRUCCIÓ DELS GEGANTS
:: NAIXEMENT I BATEIG
:: DANSA DELS GEGANTS NEOLÍTICS
:: ALTRES GEGANTS I CAPGROSSOS NEOLÍTICS
:: LA PREHISTÒRIA I L'ESPLUGA
:: RECORDS I DESCÀRREGUES DELS GEGANTS NEOLÍTICS
:: PRIMERES SORTIDES
:: FÒRUM

  LA PREHISTÒRIA I L'ESPLUGA
Pel subsòl urbà de l'Espluga de Francolí transcorre la setena cova més llarga del món formada en conglomerats. Les exploracions espeleològiques realitzades a partir del 1956, data en que va ser redescoberta pels mitjans científics, fins l'any 1990, han ultrapassat els 3.590 metres de galeries i han recorregut bona part d'un riu subterrani que sorgeix a l'exterior per la FONT MAJOR. Això fa que aquesta cova assoleixi l'estàndard internacional de "gran cavitat" i que, per les seves dimensions, sigui una de les coves més llargues del món, formades en conglomerats.

 

 

La cova de la Font Major va ser descoberta accidentalment l'any 1853. El 1992 es van iniciar les reformes de la que avui és la Cova-Museu, inaugurada el 1994. Està situada dintre del casc urbà, compta amb un fàcil accés per gent de totes les edats i és visitada per 50.000 persones a l’any. La cova de la Font Major, sistema càrstic binaric amb riu subterrani, és, a més d'una de les set coves més llargues del món formades en conglomerats, una de les poques que s'estén, en gran part, pel subsòl del casc urbà. Amb més de 3.600 m. de corredors descoberts fins ara, es ben palesa l'activitat humana des de temps prehistòrics.

 

Una part de l’interior de la cova està habilitada com a museu, únic en el món d'aquestes característiques. De forma intel·ligentment ideada, la visita esdevé un complet endinsament en la vida i costums de l’home primitiu, de la formació de la terra, del coneixement de les eines, dels oficis i de l’evolució de l’entorn en què vivim. El muntatge audiovisual no escatima en fotografies, gràfics, recreacions i explicacions. En conjunt resulta una visita molt interessant i instructiva, del tot obligada. D'altra banda, un recorregut d'aventura  endinsa els visitants que ho desitgen per l’interior de les galeries més sorprenents tot remuntant un riu subterrani que al sortir a l’exterior rep el nom de Francolí.
 
Un hàbitat permanent

Els primers vestigis neolítics se situen als 6.600 anys aC. A les coves de l'Espluga, 4.600 anys a. de C., en el neolític antic, una comunitat s'instal·là permanentment al vestíbul i a l'exterior de la cavitat. Per les restes trobades, sabem que aquesta comunitat va començar a desenvolupar els primers cereals que conreava als camps de l'exterior, mantenint estabulats a la cova ramats de cabres. També caçaven animals com el cérvol, el senglar i altres pels boscos dels entorns.

La fabricació d'eines de sílex es podia fer utilizant un escarpra de fusta o de banya (talla per percussió indirecta) i també colpejant un bloc de sílex amb una bola del mateix material a mode de martell (talla per percussió directa). Aquesta era una de les activitats d'aquella comunitat neolítica que va viure a la cova 4.600 a. de C.: la fabricació d'eines de sílex, en especial làmines per ser encastades en un mànec i fabricar així una falç de segar.

A començaments del Vè mil.lenari a. de C. es van començar a conrear per aquestes contrades els primers cereals panificables com l'espelta i la pisana. Els primers camps van ser desermats prop de les sorgències d'aigua, tot engrandint alguna clariana que s'obria en aquell immens bosc que cobria les planúries de la zona. 5.000 a. C. estris com la destral de pedra polida i la falç, fabricades amb làmines de sílex encastades en un mànec, ja havien esdevingut eines eficaces per talar el bosc i segar els cereals.