Dilluns, 20 de Maig de 2024
L'Espluga de Francolí
L'ESPLUGA FM RÀDIO
Emissora Municipal 107.4 FM
 
 

SERVEIS
ENVIAR UN MISSATGE
CERCADOR
 

 
 SERVEIS INFORMATIUS

Mor Llucià Navarro, autor dels murals encarregats per Lluís Carulla a 5 edificis de l'Espluga
L'artista Llucià Navarro i Rodon, autor dels murals als edificis espluguins impulsats per Lluís Carulla va morir el dia 29 d'octubre a l'edat de 83 anys, després d'una llarga malaltia degenerativa, segons ha pogut saber aquesta emissora, una setmana després. El funeral va tenir lloc l'endemà a dos quarts de 5, al tanatori de Mataró. Llucià Navarro era un artista polifacètic. Omplia d'art murals, vitralls, marqueteria, pintura de cavallet i dibuix.
A l'Espluga de Francolí, Navarro va ser l'encarregat -per voluntat de Lluís Carulla- d'omplir amb els seus murals:
  • Parets interiors del teatre i la façana del Casal. Escenes de la cultura catalana i espluguina.
  • Menjadors de l'Hostal del Senglar: l'agricultura, la vida del rei caçador Jaume I. 
  • Nou altar de l'Església Nova de Sant Miquel: Escenes bíbliques.
  • Esgrafiats a la façana del Museu de la Vida Rural: La processió de corpus. Els monuments de l'entorn. Les tasques del pagès. 
  • Murals a l'interior del Museu de la Vida Rural: La farmàcia dels Carulla (foto). Escenes de la història rural de la Conca. 
  • Laterals del teatre infantil "El Casalet": Escenes del repertori fantàstic català.
  • Interiors de la Residència Jaume I. 
Biografia  
Llucià Navarro va néixer el 19 d’abril de 1924 a Barcelona al barri de Sant Gervasi, fill de mare vallenca i pare parisenc. Nascut en un entorn familiar amant de l’art, va estudiar pintura a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi. Una beca el va portar per terres de Castella i més tard va ampliar els coneixements de pintura a Itàlia.

La seva obra de pintura mural -civil i religiosa- es troba escampada per tot el territori català: té nou obres de tipologia religiosa i civil a Barcelona, i a la resta de Catalunya trobem murals seus, sobretot a l'Espluga de Francolí, però també a les poblacions d'Agramunt, Badalona, Balaguer, Bell-lloc d’Urgell, Cambrils, Capellades, Esparreguera, Lleida, Núria, Ordino, Port de la Selva, Pons, Premià de Mar, Premià de Dalt, Ribes de Freser, Riudoms, Sant Cristòfol de Begues, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d’Anoia, Surià, Vilanova i la Geltrú, Viladecans,Vilanova del Camí, Tàrrega, Mataró, Palau de Plegamans, Sant Joan de les Abadesses i Valls.

A Espanya, l'obra de Llucià Navarro es pot veure a Logroño, Madrid, Valladolid i Murcia. Per terres americanes ha pintat a Venezuela, Miami i Puerto Rico. Diversos reconeixements honorífics, donen fe del seu treball. Entre ells cal destacar el Premi Jaume I d’actuació Cívica Catalana, i l’ingrés com Membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.
Data: 07-11-2007