Dimecres, 24 de Abril de 2024
L'Espluga de Francolí
L'ESPLUGA FM RÀDIO
Emissora Municipal 107.4 FM
 
 

SERVEIS
ENVIAR UN MISSATGE
CERCADOR
 

 
 SERVEIS INFORMATIUS

Brigadistes i republicans d'arreu d'Europa visiten l'Espluga per reviure el comiat de les Brigades
Més de 160 famíliars i amics dels brigadistes internacionals de diferents països d'Europa que van lluitar a la Guerra Civil Espanyola han acompanyat aquest dijous a tres dels combatents que van participar a la batalla a la visita que han fet a l'Alberg Jaume I de les Masies, a l'Espluga, per recordar els fets històrics del 25 d'octubre de 1938. En aquest indret el president de la República espanyola, Juan Negrín, va acomiadar les Brigades Internacionals ja en el tram final de la Guerra en què el front franquista avançava amb força des de l'Ebre.
 
 
A l'acte hi han participat dos brigadistes francesos i un d'estonià, acompanyats per desenes de familiars i amics de soldats de països com Suècia, França, Itàlia, Estònia, Anglaterra o Alemanya, entre d'altres, que van lluitar a la Guerra Civil espanyola per ajudar al bàndol republicà. En la seva visita han recordat emocionats els fets ocorreguts a l'Alberg Jaume I amb la visita al mateix espai on la República espanyola va fer el comiat oficial. Després han anat al Museu de la Vida Rural on han pogut veure les imatges d'aquell dia de fa 73 anys.//Xavier L.
 
La visita dels brigadistes a l'Alberg. (Xavier Lozano)
L'estada ha estat un punt més del viatge que ha fet aquest grup internacional arreu de l'estat espanyol per recordar les batalles que els brigadistes internacionals van viure des de l'any 1936 fins el 1938, durant la Guerra Civil espanyola, en motiu de la commemoració del 75è aniversari de la creació d'aquest cos de defensa internacional en favor de la democràcia, que tot i la lluita no va aconseguir vèncer els exèrcits de Franco.   

Durant la visita a l'Alberg Jaume I els diferents guies han explicat en diversos idiomes europeus que el pati central de l'edifici va ser la seu del discurs que Juan Negrín va pronunciar als brigadistes just abans de que tornessin als seus països. En record d'això, el Museu de la Vida Rural ha penjat diferents pancartes amb fragments de les paraules del llavors president de la República espanyola. Els assistents a l'acte anaven carregats de banderes republicanes i símbols de les tropes internacionals.
 
La conversa que han mantingut els brigadistes amb els joves d'Esparreguera. (Xavier Lozano)
 
Després, els tres brigadistes han mantingut una entrevista amb els alumnes de 3r d'ESO de l'Institut d'Esparreguera que casualment visitaven el Camp d'Aprenentatge dels Monestirs del Cister. Els joves han pogut preguntar directament als excombatents republicans les vivències que recorden de les batalles de la Guerra Civil Espanyola.