Divendres, 26 de Abril de 2024
L'Espluga de Francolí
L'ESPLUGA FM RÀDIO
Emissora Municipal 107.4 FM
 
 

SERVEIS
ENVIAR UN MISSATGE
CERCADOR
 

 
 SERVEIS INFORMATIUS

El Celler de l'Espluga encara amb urgència la fase principal per restaurar l'edifici modernista
La cooperativa de l'Espluga ha començat la fase principal d'obres de restauració de l'edifici modernista del Celler Cooperatiu, obra dels arquitectes Lluís Domènech i Montaner i Pere Domènech i Roura. L'actuació s'ha hagut de fer d'urgència a causa del mal estat estructural de l'edifici. Segons ha explicat l'expresident de la Cooperativa, Joan Òdena, 's'ha hagut d'intervenir en pilans i cabirons, a més d'altres elements, apuntalar l'edifici i arreglar moltes parts dèbils'. L'objectiu és evitar la degradació i el perill d'ensorrament d'aquest edifici històric considerat 'La Catedral del Vi', per Àngel Guimerà. La part més important de la restauració del Celler es pot desenvolupar gràcies al finançament de l'Obra Social 'La Caixa' que també ha subvencionat les obres de restauració dels cellers de Rocafort de Queralt i Gandesa. //EFMR
'La Caixa' aportarà 350.000 euros al projecte, dels quals 230.000 es dedicaran a les obres físiques, mentre que la resta s'ha destinat a l'elaboració dels projectes i a les tasques d'apuntalament i instal·lació de les bastides.
El Celler Cooperatiu de l'Espluga va ser construït el 1913. Va ser un dels primers cellers modernistes de Catalunya i va allotjar també una de les societats cooperatives més antigues de Catalunya, la Cooperativa de l'Espluga, fundada l'any 1902 i promoguda per l'espluguí Josep Maria Rendé i Ventosa.

L'edifici té tres naus. De fet, la tercera es va construir el 1957, més tard que les altres. L'interior s'ha transformat sense perdre cap dels elements arquitectònics com els contraforts, les columnes i les arcades de l'interior.
-
La Cooperativa nomena Josep M. Josa com a nou president
Aquest dimarts, la nova Junta de la Cooperativa Agrícola de l'Espluga va nomenar l'espluguí Josep M. Josa com a nou president de l'entitat cooperativista de la vila. Josa substitueix a Joan Òdena, qui ha estat al capdavant de la institució des del 1993 fins el 1999, i des del 2004 fins aquest 2011. Òdena ha desitjat, en declaracions a l'Espluga FM Ràdio, que la línia de treball duta a terme en els últims anys segueixi sent similar, ja que s'han aconseguit grans projectes. La Cooperativa de l'Espluga té, per exemple, el molí d'oli més important de la Conca de Barberà.

El nou president de la Cooperativa, Josep M. Josa. (Gemma Roselló)
Data: 22-02-2011
 L'expresident de la Cooperativa, Joan Òdena, explica que s'ha hagut d'actuar d'urgència