Dissabte, 02 de Desembre de 2023
L'Espluga de Francolí
Portal d'Entitats
Casal de l'Espluga de Francolí
 
 
CASAL DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
QUÈ ÉS EL CASAL?
UNA MICA D'HISTÒRIA
JUNTA DIRECTIVA
ACTIVITATS CURS 2010 - 11
 
ACTIVITATS CULTURALS
CERTAMEN LITERARI DEL CASAL
HISTÒRIA DE L'ESPLUGA
XARXA DE TEATRE
PATCHWORK
CONCURS DE DIBUIX DE LA FIRA 2008
 
FORMACIÓ PERMANENT DEL CASAL
 
ESCOLES ESPORTIVES
ESCOLA D'AERÒBIC
ESCOLA DE BALLET
ESCOLA DE PATINATGE
IOGA
GIMNÀSTICA ADULTS
SECCIÓ D'HOQUEI DEL CASAL DE L'ESPLUGA
 

TREATEA TEATRE DEL CASAL DE L'ESPLUGA
 
EL FRANCOLÍ Revista
DESCARREGA'T LA REVISTA
 
SERVEIS
Àlbums
Contacteu amb nosaltres
Cerca al WEB
 

 
CASAL DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

  UNA MICA D'HISTÒRIA


El Casal de l'Espluga es va crear el 1965, però la seva fundació data del 1962, any en el qual Lluís Carulla i Canals va aconseguir entusiasmar a tot el poble amb el seu projecte de creació d'un gran Casal.


Aquell any, concretament el 29 de juliol, en una assemblea fundacional multitudinària, es posava la primera "pedra" del que seria segurament una de les obres més grans que s'han fet mai en un poble de les dimensions de l'Espluga. Les finalitats del Casal en veu del seu fundador eren diverses, la principal ser font inesgotable d'iniciatives per la millora incessant de la vila en tots els seus ordres. Iniciatives culturals, iniciatives en el cultiu dels sentiments de ciutadania i civisme, iniciatives per estimular tota mena de pràctiques esportives, iniciatives per a mimar d'una manera molt especial l'educació dels nostres infants i ser font d'iniciatives en la guarda, conservació i millora de tots els tresors de la nostra vila.

El Casal nasqué amb tots aquests pensaments anteriorment detallats i amb un propòsit definit de donar a l'Espluga tot allò que pels mitjans que es poden assolir normalment, no poden tenir la generalitat dels pobles rurals, una vida cultural activa, una educació per als fills, una estima especial envers les tradicions i els senyals d’identitat nacional, la difusió de l’esport i el progrés econòmic, social, industrial i urbanístic. Totes aquestes premisses s’han acomplert al llarg d’aquests anys i continuen vives i actives en l’actualitat.

Al segle XXI que ara estem, tot això pot semblar sobredimensionat per un poble com el nostre, però qui es recorda ara de fa més de quaranta anys, quan un poble com l’Espluga va fer realitat un macroprojecte inabastable per poblacions molt més grans que la nostra i va ser la peça clau per al desenvolupament i creixement de la vila.

Va fer realitat un teatre per 1200 persones, una piscina que en aquells moments es podia qualificar d’extraordinària, va construir un pavelló d’esports que es va convertir en un dels primers pavellons coberts de la província, posteriorment va construir un hotel restaurant, l’Hostal del Senglar, actualment conegut per molta gent del país i de fora, una discoteca de grans dimensions, un Casalet infantil per a la diversió de la mainada de la vila, un parc infantil, un auditori per a 160 persones, una biblioteca que durant molts anys va ser biblioteca de l’Espluga i molts altres projectes desenvolupats posteriorment.

Totes aquestes instal·lacions van ser les que farien possible la finalitat del Casal, que no era altra que crear i mantenir l’activitat social, cultural i esportiva de la vila. Durant molts anys l’entitat ha estat el bressol d’innombrables iniciatives en tots aquests àmbits, algunes d’elles de magna importància i de dimensions molts cops excessives per les seves possibilitats, però sempre vistes com a una obligació d’una entitat creada per al servei dels ciutadans de l’Espluga i dels que ens visiten.

A nivell social i cultural destaquen activitats com cinema, xerrades i conferències setmanals sota l’organització de la Formació Permanent, la secció de llengua catalana amb el Certamen Literari, la creació de l’Escola de Música, reconeguda per la Generalitat de Catalunya, la secció de teatre, ballet, aeròbic, balls de saló, gimnàstica, activitats per la mainada amb la secció de Rialles i Xarxa, sardanes, la creació de la Festa de la Verema de la Conca de Barberà, participació activa en les activitats organitzades a l’Espluga, Festa Major, Fira, Carnestoltes, Reis, festes de Nadal, fotografia, exposicions, etc.

A nivell esportiu inicialment existí futbol, bàsquet, handbol, però posteriorment l’hoquei patins va sobresortir per damunt de totes elles i acabà essent la més important i la que ha estat capaç de perllongar-se al llarg dels anys. Actualment també dins el Casal es poden trobar seccions de tennis i de patinatge.
 
El Casal ha fet grans esforços al llarg de tots aquests anys per mantenir i renovar les activitats que realitza. L'objectiu i la finalitat són molt dignes per això apostem i lluitem amb força per continuar oferint aquests serveis.
 
 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 

 
El lema del Casal, " Tot és camí, tot es drecera si ens dem la mà" de Joan Maragall, a dalt de l'escenari del Teatre del Casal, envoltat dels escuts de les poblacions veïnes.