El Casal nasqué amb tots aquests pensaments anteriorment detallats i amb un propòsit definit de donar a l'Espluga tot allò que pels mitjans que es poden assolir normalment, no poden tenir la generalitat dels pobles rurals, una vida cultural activa, una educació per als fills, una estima especial envers les tradicions i els senyals d’identitat nacional, la difusió de l’esport i el progrés econòmic, social, industrial i urbanístic. Totes aquestes premisses s’han acomplert al llarg d’aquests anys i continuen vives i actives en l’actualitat.
Al segle XXI que ara estem, tot això pot semblar sobredimensionat per un poble com el nostre, però qui es recorda ara de fa més de quaranta anys, quan un poble com l’Espluga va fer realitat un macroprojecte inabastable per poblacions molt més grans que la nostra i va ser la peça clau per al desenvolupament i creixement de la vila.
Va fer realitat un teatre per 1200 persones, una piscina que en aquells moments es podia qualificar d’extraordinària, va construir un pavelló d’esports que es va convertir en un dels primers pavellons coberts de la província, posteriorment va construir un hotel restaurant,
l’Hostal del Senglar, actualment conegut per molta gent del país i de fora, una discoteca de grans dimensions, un Casalet infantil per a la diversió de la mainada de la vila, un parc infantil, un auditori per a 160 persones, una biblioteca que durant molts anys va ser biblioteca de l’Espluga i molts altres projectes desenvolupats posteriorment.
Totes aquestes instal·lacions van ser les que farien possible la finalitat del Casal, que no era altra que crear i mantenir l’activitat social, cultural i esportiva de la vila. Durant molts anys l’entitat ha estat el bressol d’innombrables iniciatives en tots aquests àmbits, algunes d’elles de magna importància i de dimensions molts cops excessives per les seves possibilitats, però sempre vistes com a una obligació d’una entitat creada per al servei dels ciutadans de l’Espluga i dels que ens visiten.
A nivell social i cultural destaquen activitats com cinema, xerrades i conferències setmanals sota l’organització de la Formació Permanent, la secció de llengua catalana amb el Certamen Literari, la creació de l’Escola de Música, reconeguda per la Generalitat de Catalunya, la secció de teatre, ballet, aeròbic, balls de saló, gimnàstica, activitats per la mainada amb la secció de Rialles i Xarxa, sardanes, la creació de la Festa de la Verema de la Conca de Barberà, participació activa en les activitats organitzades a l’Espluga, Festa Major, Fira, Carnestoltes, Reis, festes de Nadal, fotografia, exposicions, etc.
A nivell esportiu inicialment existí futbol, bàsquet, handbol, però posteriorment l’hoquei patins va sobresortir per damunt de totes elles i acabà essent la més important i la que ha estat capaç de perllongar-se al llarg dels anys. Actualment també dins el Casal es poden trobar seccions de tennis i de patinatge.
El Casal ha fet grans esforços al llarg de tots aquests anys per mantenir i renovar les activitats que realitza. L'objectiu i la finalitat són molt dignes per això apostem i lluitem amb força per continuar oferint aquests serveis.