Diumenge, 24 de Juny de 2018
L'Espluga de Francolí
Portal d'Entitats
Entitats Culturals
 
 
GRALLERS DE L'ESPLUGA
LA NOSTRA HISTÒRIA
LA GRALLA I EL TIMBAL
GEGANTS I NANS
CONTACTA
GRUP DE GRALLERS 15 anys
 
ASSOCIACIÓ CULTURAL GRALLERS DE L'ESPLUGA
LA NOSTRA HISTÒRIA
LA GRALLA I EL TIMBAL
GEGANTS I NANS
CONTACTA
GRUP DE GRALLERS 15 anys
 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
GEGANTS ANTICS
GEGANTS NEOLÍTICS
GEGANTONS NEOLÍTICS
MÚSICA
NANOS
+ INFORMACIÓ
CALENDARI
 
CORAL ESPLUGUINA
QUI SOM?
QUÈ FEM?
ACTUACIONS
VULL CANTAR-HI
25 ANYS
 
FILLS DE SATANÀS DE L'SPELUNCA DIABÓLICA
 
BALL DE BASTONS
QUI SOM?
QUÈ FEM?
INSCRIPCIONS
ASSAJOS
FOTOGRAFIES
CONTACTA AMB NOSALTRES
VOLS SABER MÉS COSES DEL BALL DE BASTONS?
V Baixada d'Andròmines, VI Setmana de la Joventut
 
COMISSIÓ CÍVICA DE CARNAVAL
VEREDICTE DE PREMIS
TESTAMENT del CARNESTOLTES
PROGRAMA D'ACTES
FOTOGRAFIES DEL CARNAVAL
 
ORQUESTRA SIMFÒNICA TLP 'Treu-li la Pols al teu instrument'
Repertori
Premsa
Assajos 2010-2011
Vull participar-hi
Membres TLP
fotos
VIDEOS
 
CONFRARIA DEL SANT ENTERRAMENT DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT
AGRUPACIÓ D'ARMATS
PROCESSÓ DE CORPUS
ADMINISTRACIÓ
SETMANA SANTA 2011
AJUDA I DONATIUS
 

SERVEIS
Àlbums
Contacteu amb nosaltres
Cerca al WEB
 

 
COLLA GEGANTERA DE L'ESPLUGA DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ

  NANOS
L'Espluga de Francolí disposa actualment de 14 capgrossos, procedents de diversos tallers i de diverses èpoques. Els més antics es van adquirir l'any 1947: els dos massers (o tricornis) i el vell i la vella. Van arribar juntament amb el gegant i la geganta, procedents de la casa Ingenio de Barcelona, d'on van sortir molts capgrossos i gegants per pobles de Catalunya, amb el mateix motllo. Per obtenir els diners per la compra d'aquests elements festius, en plena postguerra civil, l'Ajuntament va carregar una pesseta (0,6 cèntims d'euro) de cada cartilla de racionament a tots els veïns de l'Espluga. Uns anys després es va comprar el turc i la cubana (o gitana), i a principis dels anys 80, els tres germans Marx. Ja al segle XXI s'hi han afegit els capgrossos de l'Agrupament Escolta l'Estornell, Senén, Abdonina i Estorni i el capgròs del Rovelló, el gosset ideat per Josep Vallverdú, a més de la Cleo, elaborada el 2003 per un grup d'espluguins que celebrava 40 anys, i que ara ja no actua. Tampoc actua el 'Sol de Rialles', que va estar actiu durant els anys 90. L'any 1995, el llavors president dels Grallers de l'Espluga, Josep Prats Tarsà, a proposta del llavors cap de colla, Josep Lluís Torre, va compondre el primer Ball de nans de l'Espluga de Francolí, que des de llavors s'ha ballat de forma ininterrompuda a totes les actuacions dels nanos. Es compon d'una dansa simple dividida en una part lenta i una part ràpida. 
Els nanos de l'Espluga són capgrossos, i no nans com diu el seu nom, però la tradició popular els ha batejat així des de sempre, hi per això se'n conserva la denominació de "nanos".
La història
Inicialment l'Espluga ha tingut sempre 9 capgrossos, els que primer podeu veure fotografiats. Represten la diversitat cultural i social, i també l'imaginari popular. Fins mitjans dels anys 90, aquests capgrossos anavem vestits amb túniques de roba estampades, sense detalls particulars. A finals de segle XX però, es van adquirir nous vestits adients per cada capgròs. També a mitjans anys 90 es va incorporar un nou capgròs, el Sol de Rialles, cedit per la Fundació d'Espectacle Rialles, però que pel seu pes considerable, i perquè Rialles ja no existeix a l'Espluga, jo no s'utilitza per les festes.
L'any 2003, la quinta d'espluguins que celebrava els 40 anys va regalar a l'Ajuntament un capgròs que representava el personatge de dibuixos animats "Cleo", propi de l'època d'infants dels espluguins que van realitzar-lo. Finalment, el 27 de maig de 2006 l'Agrupament Escolta L'Estornell de l'Espluga va batejar i cedir a l'Ajuntament tres capgrossos, el Senén, que representa un nen escolta, l'Andonina, que representa una nena escolta, i l'Estorni, que representa un estornell.
 
LA GITANA

Data de mitjans del segle XX, i representa una figura de dona amb un mocador al cap, que tant podria ser una cubana, o potser, com se l'anomena a l'Espluga, una gitana. Porta un vestit florejat.
 
EL TURC

Data de mitjans del segle XX, i representa un personatge de religió musulmana, probablement turc, pel barret vermell que porta. Vesteix una túnica grisa. Juntament amb la gitana representa les altres cultures.
 
GROUCHO

Data de mitjans del segle XX i representa Groucho Marx, un humorista, actor i guionista de principis de segle XX. Vesteix com ell: frac negre, i porta ulleres.
 
TRICORNI ALEGRE

Data de mitjans de segle XX. Representa juntament amb l'altre tricorni, la Guàrdia del segle XVII, vestida amb tratge grana i tricorni verd.
 
TRICORNI TRIST

Data de mitjans de segle XX. Representa juntament amb l'altre tricorni, la Guàrdia del segle XVII, vestida amb tratge grana i tricorni verd.
 
EL PALLASSO BLAU

Data de mitjans del segle XX i representa un dels pallassos de l'imaginari popular del moment (un dels germans Marx: en Harpo). Porta el color blau al vestit i al barret.
 
EL PALLASSO VERMELL

Data de mitjans del segle XX i representa un dels pallassos de l'imaginari popular del moment (un dels germans Marx: en Chicko). Porta el color vermell al vestit i al barret.
 
EL MAJORDOM

Data de mitjans del segle XX, i representa l'alta societat, probablement un majordom, o un senyor destacat, tipus notari, jutge, alcalde... Vestit tratge gris i camisa vermella.
 
LA VELLA

Data de mitjans del segle XX, és el capgròs més gran de l'Espluga. Significa una vella que fa l'ullet. Vesteix una bata.
 
EL SOL

A mitjans dels anys 90 es va incorporar un nou capgròs, el Sol de Rialles, cedit per la Fundació d'Espectacle Rialles, però que pel seu pes considerable, i perquè Rialles ja no existeix a l'Espluga, jo no s'utilitza per les festes. Vesteix una túnica negra acompanyada per tires grogues que representen els raigs del sol.
 
LA CLEO

L'any 2003, la quinta d'espluguins que celebrava els 40 anys va regalar a l'Ajuntament un capgròs que representava el personatge de dibuixos animats "Cleo", propi de l'època d'infants dels espluguins que van realitzar-lo. Va vestida amb uns pantalons i una brusa blau-cel amb topos blancs. El seu pes considerable fa que no es pugui fer ballar en totes les actuacions.
 
EL SENÉN

El 27 de maig de 2006 l'Agrupament Escolta L'Estornell de l'Espluga va batejar i cedir a l'Ajuntament el Senén, que representa un nen escolta i porta el nom d'un dels patrons de la vila, Sant Senén. Està fabricat manualment pels nens i nenes de l'agrupament a través del projecte anual dels Llops i Daines, amb la col·laboració dels Caps, sota la guia d'Eli Frías.
 
L'ABDONINA

El 27 de maig de 2006 l'Agrupament Escolta L'Estornell de l'Espluga va batejar i cedir a l'Ajuntament l'Abdonina, que representa una nena escolta i porta el nom en femení d'un dels patrons de la vila, Sant Abdon. Està fabricat manualment pels nens i nenes de l'agrupament a través del projecte anual dels Llops i Daines, amb la col·laboració dels Caps, sota la guia d'Eli Frías.

 
L'ESTORNI

El 27 de maig de 2006 l'Agrupament Escolta L'Estornell de l'Espluga va batejar i cedir a l'Ajuntament l'Estorni, que representa un estornell, símbol del Cau espluguí. Està fabricat manualment pels nens i nenes de l'agrupament a través del projecte anual dels Llops i Daines, amb la col·laboració dels Caps, sota la guia d'Eli Frías.
 
EL ROVELLÓ

Cap gros elaborat pel Taller Sarandaca de Granollers l'any 2013 en motiu dels 90 anys de l'escriptor Josep Vallverdú, fill adoptiu de l'Espluga. Representa el personatge Rovelló, un gosset protagonista d'un dels contes de Vallverdú que es va convertir en una sèrie de televisió. 
 

©  Xavier Lozano Bosch. Associació Cultural Grallers de l'Espluga